Aceasta politica de confidentialitate va informeaza cu privire la informatiile pe care le colectam de la dvs. atunci cand utilizati site-ul nostru web. In colectarea acestor informatii, noi actionam in calitate de operator de date si, prin lege, suntem obligati sa va furnizam informatii despre noi, despre motivul si modul in care folosim datele dvs. si despre drepturile pe care le aveti asupra datelor dvs.

Scopul acestui document este de a descrie cum colectam, utilizam si tratam datele dumneavoastra in momentul utilizarii site-ului, precum si drepturile dumneavoastra cu privire la datele dumneavoastra.

Va asiguram de faptul ca pentru noi confidentialitatea este valoroasa, angajandu-ne sa respectam caracterul privat si securitatea informatiei furnizate de dumneavoastra atunci cand utilizati site-ul. Nu suntem interesati de datele dumneavoastra personale in afara celor care sunt necesare pentru atingerea scopurilor propuse. Ne angajam sa nu instrainam datele dumneavoastra personale catre agenti de publicitate.

Datele cu caracter personal se refera la orice informatie care ne comunica ceva despre dvs. sau pe care o putem corela cu dvs.

Cine suntem?

MEDICAL NET S.R.L., persoana juridica romana, avand sediul in Strada Pictor Stefan Luchian  Nr. 20, Ap.3, inmatriculata in Registrul Comertului nr. J40/19336/2004, cod unic de inregistrare RO16975176, societate denumita in continuare “Operatorul”, definita ca operator de date personale in acceptiunea Regulamentului European 679/2016 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE (Regulamentul general privind protectia datelor sau GDPR).

Ne puteti contacta prin posta la adresa sediului social de mai sus, prin e-mail la adresa gdpr@xdoc.ro  sau telefonic la 0078 8500083

Ce sunt datele cu caracter personal?

Conform Regulamentului nr. 679/2016 “date cu caracter personal“, definite la art. 4 alineatul 1, inseamna orice informatii privind o persoana fizica identificata sau identificabila (“persoana vizata”); o persoana fizica identificabila este o persoana care poate fi identificata, direct sau indirect, in special prin referire la un element de identificare, cum ar fi un nume, un numar de identificare, date de localizare, un identificator online, sau la unul sau mai multe elemente specifice, proprii identitatii sale fizice, fiziologice, genetice, psihice, economice, culturale sau sociale.

Prevederi generale

Puteti consulta site-ul si fara dezvaluirea identitatii sau furnizarii celei mai mici informatii cu privire la datele dumneavoastra personale. Se pot obtine insa informatii in mod automat, la vizitarea site-ului, serverul de web inregistrand numele furnizorului dumneavoastra de servicii internet, precum si site-ul web de la care ne vizitati, dar acestea nu pot fi asociate vreunei persoane. Alte date personale vor fi memorate numai daca sunt oferite voluntar de dumneavoastra.

Folosind resursele online ale Medical Net  precum crearea de conturi pentru continut personalizat sau abonarea la newsletter, va vom informa cu privire la:

  1. identitatea si datele de contact ale operatorului;
  2. datele de contact ale responsabilului cu protectia datelor;
  3. scopurile in care sunt prelucrate datele cu caracter personal, precum si temeiul juridic al prelucrarii;
  4. destinatarii sau categoriile de destinatari ai datelor cu caracter personal;
  5. daca este cazul, intentia operatorului de a transfera date cu caracter personal catre o tara terta sau o organizatie;
  6. perioada pentru care vor fi stocate datele cu caracter personal sau, daca acest lucru nu este posibil, criteriile utilizate pentru a stabili aceasta perioada;
  7. existenta dreptului de a solicita operatorului, in ceea ce priveste datele cu caracter personal referitoare la persoana vizata, accesul la acestea, rectificarea sau stergerea acestora sau restrictionarea prelucrarii sau a dreptului de a se opune prelucrarii, precum si a dreptului la portabilitatea datelor;
  8. existenta dreptului de a retrage consimtamantul in orice moment, fara a afecta legalitatea prelucrarii efectuate pe baza consimtamantului inainte de retragerea acestuia;
  9. dreptul de a depune o plangere in fata unei autoritati de supraveghere;
  10. daca furnizarea de date cu caracter personal reprezinta o obligatie legala sau contractuala sau o obligatie necesara pentru incheierea unui contract, precum si daca persoana vizata este obligata sa furnizeze aceste date cu caracter personal si care sunt eventualele consecinte ale nerespectarii acestei obligatii;
  11. existenta unui proces decizional automatizat incluzand crearea de profiluri de utilizatori.

Ce date personale colecteaza si prelucreaza Operatorul?

Datele cu caracter personal pe care le colectam includ:

  1.  Nume si prenume, adresa de e-mail
  2.  Alte date pe care le mentionati in formularul de contact

In momentul accesarii site-ului, anumite date sunt in mod automat transmise de catre browser-ul dumneavoastra si sunt colectate si stocate de catre noi. Aceste date includ, fara a se limita la:

  1. Adrese IP;
  2. Tipul browser-ului si versiunea sa;
  3. Tipul de aparat utilizat si sistemul de operare;
  4. Data si ora accesarii Site-ului, paginile vizitate
  5. Locatia dumneavoastra.

La aceste date pot avea acces alte companii care asigura infrastructura IT necesara functionarii site-ului.  Ei actioneaza ca si persoane imputernicite si actioneaza conform dispozitiilor noastre. Ne asiguram in permanenta ca  furnizorii de servicii IT, afiliatii si/sau subcontractorii lor, aplica toate masurile tehnice si organizatorice in scopul respectarii Regulamentului.

De asemenea, vom colecta si stoca toata corespondenta pe care ne-o transmiteti, precum notificari, intrebari si solicitari.

Datele sensibile si datele copiilor

Nu inregistram date sensibile privind sanatatea dvs., etnia, credintele religioase sau politice. De asemenea, nu oferim servicii sau continut in mod direct destinat copiilor care sa consimtamantul autorizat de titularul răspunderii părintești asupra copilului.

Colectarea datelor

Operatorul poate colecta datele dumneavoastra prin diverse modalitati si instrumente specifice precum: soft profesional de urmarire a traficului, aplicatia de gestiune a comunicarii cu abonatii via diferite canale, prin salvarea in baze de date a diversele formulare de contact disponibile pe site care sunt completate de catre dumneavoastra, prin crearea contului pe site, prin chestionare online etc.

Orice informatie furnizata de dumneavoastra va fi considerata si va reprezenta consimtamintul expres ca datele personale sa fie folosite de societatea Medical Net, precum si de partenerii sai comerciali, in conformitate cu scopurile sus mentionate.

Daca nu doriti ca datele dumneavoastra sa fie colectate, aveti dreptul de a nu le furniza, insa aceasta implica stergerea din sistem a contului dumneavoastra si/sau dezabonarea de la newsletter si imposibilitatea de a primi informatii cu privire la evenimentele si comunicarile Operatorului.

Care este scopul colectarii?

Nu folosim datele dvs. personale decat in scopuri legitime de afaceri. Acestea includ:

  • pentru furnizarea informatiilor solicitate si pentru a raspunde corespondentei primite de la dumneavoastra;
  • pentru a va transmite informatii despre noi, promotiile noastre si despre activitatile si evenimentele noastre si ale partenerilor nostri, daca va abonati la newsletter
  • gestionarea relatiilor cu clientii. Este posibil sa va solicitam un feedback in legatura cu produsele si serviciile noastre si sa il comunicam anumitor membri ai personalului nostru in vederea imbunatatirii ofertei.
  • marketing personalizat: putem sa va trimitem scrisori, e-mailuri sau mesaje text pentru a va oferi un produs sau un serviciu, in baza unei cereri de consimtamant pe care o vom trimite. Puteti sa va dezabonati de la ofertele de acest gen. Aveti dreptul de a nu consimti sau de a va opune la activitatile comerciale sau de marketing direct, inclusiv la crearea profilului in scopul activitatilor de acest tip.
  • pentru indeplinirea obligatiilor legale si responsabilitatilor sociale, conform legilor romane si internationale.

In orice moment doriti va puteti dezabona de la serviciile care transmit continut personalizat , astfel:

  • direct din e-mail-ul de newsletter trimis de Operator;
  • trimitand o solicitare la adresa de email: gdpr@xdoc.ro;

Care sunt temeiurile pentru prelucrarea datelor personale?

Societatea noastra colecteaza si prelucreaza datele dvs. personale doar cu consimtamantul dvs., atunci cand avem o obligatie legala sau exista un temei legitim, care sa nu afecteze drepturile si libertatile persoanelor vizate.

Cum va puteti actualiza datele cu caracter personal?

In cazul in care oricare dintre datele cu caracter personal pe care ni le-ati furnizat sufera modificari, spre exemplu daca va schimbati prenumele, numele sau adresa de e-mail sau daca doriti sa anulati orice fel de cerere adresata noua sau daca luati cunostinta de faptul ca detinem orice date cu caracter personal incorecte cu privire la dumneavoastra, va rugam sa ne contactati prin e-mail la: gdpr@xdoc.ro

Nu vom fi raspunzatori pentru nicio pierdere decurgand din date cu caracter personal incorecte, neautentice, insuficiente sau incomplete pe care ni le furnizati.

Sunt datele dvs. sigure la Operator?

Societatea noastra trateaza securitatea datelor dvs. foarte serios, prin adoptarea si revizuirea periodica a masurilor de securitate, tehnice si organizatorice, menite sa protejeze datele impotriva accesului neautorizat, modificarii, dezvaluirii sau distrugerii neautorizate. Accesul la date este permis doar persoanelor autorizate, care si-au insusit in prealabil obligatiile de confidentialitate.

Cine mai are acces la date?

Datele dumneavoastra vor fi accesate de catre salariatii societatii, din cadrul departamentelor de marketing, de catre contractorii si partenerii operatorului, numai in scopurile mai sus mentionate. Aceste persoane sunt obligate sa pastreze confidentialitatea acestor date, fiind instruite cu privire la protectia datelor cu caracter personal.

Furnizori de servicii/ partenerii societatii

In cazul in care folosim alti furnizori de servicii, nu comunicam decat datele cu caracter personal care sunt necesare pentru realizarea unei anumite sarcini. Furnizorii de servicii ne sprijina cu activitati de tipul:

  • executarea unor anumite servicii si operatiuni;
  • conceperea si intretinerea instrumentelor si aplicatiilor bazate pe servicii web;
  • activitati sau evenimente de marketing si gestionarea comunicarii cu clientii;
  • intocmirea rapoartelor si statisticilor, tiparirea materialelor si conceperea produselor.
  • plasarea de reclame in cadrul aplicatiilor, site-urilor web si retelelor sociale.

Datele dvs. cu caracter personal pot fi transmise la cerere, autoritatilor in drept, in conformitate cu prevederile legale aplicabile.

Google Analytics

Site-ul foloseste Google Analytics pentru a colecta informatii despre modul in care vizitatorii utilizeaza acest site si pentru a detecta posibile probleme de navigare. Google Analytics stocheaza informatii despre paginile vizitate, durata de navigare pe site, modalitatea prin care a fost accesat site-ul precum si sectiunile accesate din cadrul paginilor. Nu sunt stocate informatii personale, prin urmare, aceste informatii nu pot fi folosite pentru identificarea utilizatorului.

Site-ul foloseste Google Analytics pentru a putea urmari daca site-ul intruneste cerintele utilizatorilor si pentru a prioritiza imbunatatirea proceselor derulate. Google ofera mai multe informatii despre cookie-uri in pagina de politica a confidentialitatii si politica cookie-urilor. De asemenea, Google, pune la dispozitie un “add-on” ce ofera posibilitatea renuntarii la Google Analytics indiferent de paginile accesate.

Daca doriti sa aflati mai multe informatii cu privire la modul in care Google foloseste si colecteaza aceste date, accesati link-ul privacy policy (https://support.google.com/analytics/answer/6366371?hl=en) si link-ul https://support.google.com/analytics/answer/3379636 cu privire la relatia operator – imputernicit.

Cat timp pastreaza Operatorul datele personale colectate?

Datele dumneavoastra vor fi stocate pentru intreaga perioada de existenta a contului si/sau a abonamentului la newsletter. Aveti insa dreptul sa solicitati informatii, sa solicitati stergerea, modificarea si restrictionarea prelucrarii acestora  anterior acestui termen. Societatea va sterge datele dumneavoastra aferente fie contului dumneavoastra, fie abonamentului la newsletter de indata ce decideti dezactivarea contului sau, dupa caz, dezabonarea de la newsletter. Totusi, este posibil ca stergerea datelor sa nu fie concomitenta cu stergerea contului dumneavoastra si/sau dezabonarea de la newsletter. De asemenea, ne rezervam dreptul de a retine datele, in situatia in care sunt necesare in vederea indeplinirii obligatiilor noastre legale, solutionarii litigiilor, etc.

In cazul stergerii datelor personale, la cerere sau in situatia stergerilor periodice, Operatorul va anunta tertii carora le-a furnizat datele.

 Care sunt drepturile Dvs.?

Respectam drepturile dvs. in calitate de client pentru a stabili cum sunt utilizate informatiile dvs. personale. Aceste drepturi includ:

Dreptul de a accesa informatiile

Aveti dreptul de a solicita un raport al datelor dvs. cu caracter personal pe care le prelucram.

Dreptul la rectificare

 Daca datele dvs. personale sunt incorecte, aveti dreptul sa ne cereti sa le rectificam. In cazul in care comunicam tertilor date corectate ulterior, vom informa si tertii respectivi in acest sens.

Dreptul de a va opune prelucrarii datelor

 Puteti sa va opuneti folosirii datelor dvs. personale de catre societatea Medical Net in interesele legitime. Puteti sa va exercitati acest drept online sau telefonic. Vom lua in considerare opozitia dvs. si daca prelucrarea informatiilor dvs. are vreun impact nejustificat asupra dvs. care impune incetarea prelucrarii datelor respective.

De asemenea, puteti sa va opuneti primirii de mesaje comerciale personalizate din partea noastra. In cazul in care deveniti abonat si va razganditi ulterior, puteti opta sa nu mai primiti mesaje, folosind linkul „dezabonare” din subsolul fiecarui e-mail comercial.

Dreptul la restrictionarea prelucrarii

Aveti dreptul de a ne solicita sa restrictionam utilizarea datelor dvs. cu caracter personal in cazul in care considerati ca informatiile sunt inexacte.

Dreptul la portabilitatea datelor

Aveti dreptul sa ne solicitati sa transferam datele dvs. cu caracter personal direct dvs. sau unei alte companii. Aceasta se aplica in cazul datelor cu caracter personal pe care le prelucram cu consimtamantul dvs. In cazul in care acest lucru este posibil din punct de vedere tehnic, vom transfera datele dvs. cu caracter personal.

Dreptul la stergere

Puteti sa ne solicitati stergerea datelor dvs. cu caracter personal daca:

  • datele nu mai sunt necesare in scopul pentru care au fost colectate sau prelucrate,
  • va retrageti consimtamantul pe baza caruia are loc prelucrarea
  • societatea Medical Net prelucreaza datele dvs. cu caracter personal in mod ilegal, sau
  • o reglementare a Uniunii Europene sau a Romaniei impune stergerea datelor dvs. cu caracter personal de catre societatea Medical Net.

Dreptul la reclamatii

In cazul in care nu sunteti multumit de modul in care am raspuns solicitarilor dvs., aveti dreptul sa faceti o reclamatie. Daca sunteti in continuare nemultumit de raspunsul nostru la reclamatia pe care ne-ati inaintat-o, puteti sa o trimiteti mai departe catre Responsabilul cu protectia datelor din cadrul societatii Medical Net. De asemenea, puteti contacta Autoritatea pentru protectia datelor din Romania.

Exercitarea drepturilor dvs.

Daca doriti sa va exercitati drepturile sau sa faceti o reclamatie, va rugam sa ne contactati trimitand un e-mail la adresa de e-mail gdpr@xdoc.ro, telefonandu-ne la numarul de telefon: 00788500083 sau completand formularul de la sectiunea “Contact”.

Intentionam sa raspundem la cererea dvs. in cel mai scurt timp posibil. In unele cazuri, timpul de raspuns poate fi de pana la o luna. Daca avem nevoie de un timp mai indelungat pentru a va solutiona cererea, va vom informa cat timp suplimentar este necesar si va vom oferi motivele intarzierii.

In anumite cazuri, putem respinge cererea dvs. Daca este permis prin lege, va vom informa in timp util de ce am respins cererea.

 De asemenea, aveti dreptul de a inainta o plangere catre Autoritatea de Supraveghere a Protectiei Datelor din Romania, in cazul in care considerati ca prelucrarea datelor dvs. cu caracter personal incalca legile aplicabile.

Institutia careia va puteti adresa pentru a depune o plangere este:

Autoritatea Nationala de Supraveghere a Prelucrarii Datelor cu Caracter Personal
B-dul G-ral. Gheorghe Magheru 28-30
Sector 1, cod postal 010336
Bucuresti, Romania
www.dataprotection.ro
anspdcp@dataprotection.ro
+40.318.059.211, +40.318.059.212

Actualizari la aceasta politica de confidentialitate

Cea mai recenta actualizare a acestei Politici de confidentialitate a fost realizata in luna Aprilie 2020. Ne rezervam dreptul de a actualiza si modifica periodic aceasta Politica de confidentialitate, pentru a reflecta orice modificari ale modului in care prelucram datele dumneavoastra cu caracter personal sau orice modificari ale cerintelor legale. In cazul oricarei astfel de modificari, vom afisa in aplicatie versiunea modificata a Politicii de confidentialitate si/ sau o va vom pune la dispozitie in alt mod.

Fisiere cookies

Informatiile prezentate in continuare au scopul de a aduce la cunostinta utilizatorului mai multe detalii despre plasarea, utilizarea si administrarea “cookie”-urilor utilizate de site-ul implementaregdpr.ro De asemenea, sunt prezente si cateva linkuri utile legate de acest subiect. In cazul in care aveti nevoie de mai multe informatii si ele nu se regasesc mai jos, ne puteti contacta la numarul de telefon 0788500083 sau la adresa de e-mail gdpr@xdoc.ro

Acest website foloseste cookie-uri atat cookie-uri proprii pentru a furniza vizitatorilor o experienta mult mai buna de navigare si servicii adaptate nevoilor si interesului fiecaruia.

Cookie-urile utilizate pe prezentul site ofera un feedback valoros si ne ajuta in incercarea de a imbunatati experienta online. Informatiile obtinute din aceste cookie-uri nu sunt stocate in baza de date si odata cu inchiderea browserului cookie-urile sunt sterse din calculatorul dumneavoastra.

Ce este un “cookie”?

Un “Internet Cookie” (termen cunoscut si ca “browser cookie” sau “HTTP cookie” sau pur si simplu “cookie”) este un fisier de mici dimensiuni, format din litere si numere, care va fi stocat pe computerul, terminalul mobil sau alte echipamente ale unui utilizator de pe care se acceseaza Internetul.

Cookie-ul este instalat prin solicitarea emisa de catre un web-server unui browser (ex: Internet Explorer, Chrome) si este complet “pasiv” (nu contine programe software, virusi sau spyware si nu poate accesa informatiile de pe hard drive-ul utilizatorului).

Un cookie este format din 2 parti: numele si continutul sau valoarea cookie-ului. Mai mult, durata de existenta a unui cookie este determinata; tehnic, doar webserverul care a trimis cookie-ul il poate accesa din nou in momentul in care un utilizator se intoarce pe website-ul asociat webserverului respectiv. Cookie-urile in sine nu solicita informatii cu caracter personal pentru a putea fi utilizate si, in cele mai multe cazuri, nu identifica personal utilizatorii de internet.

Exista 2 categorii mari de cookie-uri:

  • Cookie-uri de sesiune – acestea sunt stocate temporar in dosarul de cookie-uri al browserului web pentru ca acesta sa le memoreze pana cand utilizatorul iese de pe web-siteul respectiv sau inchide fereastra browserului (ex: in momentul logarii/ delogarii pe un cont de webmail sau pe retele de socializare)
  • Cookie-uri Persistente – acestea sunt stocate pe hard-drive-ul unui computer sau echipament (si in general depinde de durata de viata prestabilita pentru cookie). Cookie-urile persistente le includ si pe cele plasate de un alt website decat cel pe care il viziteaza utilizatorul la momentul respectiv – cunoscute sub numele de ‘third party cookies’ (cookie-uri plasate de terti) – care pot fi folosite in mod anonim pentru a memora interesele unui utilizator, astfel incat sa fie livrata publicitate cat mai relevanta pentru utilizatori.

Care sunt avantajele cookie-urilor?

Un cookie contine informatii care fac legatura intre un web-browser (utilizatorul) si un web-server anume (website-ul). Daca un browser acceseaza acel web-server din nou, acesta poate citi informatia deja stocata si reactiona in consecinta. Cookie-urile asigura user-ilor o experienta placuta de navigare si sustin eforturile multor website-uri pentru a oferi servicii confortabile utilizatorilor: ex – preferintele in materie de confidentialitate online, optiunile privind limba site-ului, cosuri de cumparaturi sau publicitate relevanta.

Care este durata de viata a unui cookie?

Cookie-urile sunt administrate de webservere. Durata de viata a unui cookie poate varia semnificativ, depinzand de scopul pentru care este plasat. Unele cookie-uri sunt folosite exclusiv pentru o singura sesiune (session cookies) si nu mai sunt retinute odata ce utilizatorul a parasit website-ul si unele cookie-uri sunt retinute si refolosite de fiecare data cand utilizatorul revine pe acel website (‘cookie-uri permanente‘). Cu toate aceste, cookie-urile pot fi sterse de un utilizator in orice moment prin intermediul setarilor browserului.

Ce sunt cookie-urile plasate de terti?

Anumite sectiuni de continut de pe unele site-uri pot fi furnizate prin intermediul unor terte parti/ furnizori (ex: news box, un video sau o reclama). Aceste terte parti pot plasa de asemenea cookie-uri prin intermediul site-ului si ele se numesc “third party cookies” pentru ca nu sunt plasate de proprietarul website-ului respectiv. Furnizorii terti trebuie sa respecte de asemenea legea in vigoare si politicile de confidentialitate ale detinatorului site-ului sunt Google Analytics si Right Now.

Cum sunt cookie-urile folosite de catre acest site?

O vizita pe acest site poate plasa cookie-uri in scopuri de:

  • Cookie-uri de performanta a site-ului
  • Cookie-uri de analiza

Cookie-uri pentru analiza vizitatorilor

De fiecare data cand un utilizator viziteaza acest site softul de analytics furnizat de o terta parte genereaza un cookie de analiza a utilizatorului. Acest cookie ne spune daca ati mai vizitat acest site pana acum. Browserul ne va spune daca aveti acest cookie, iar daca nu, vom genera unul. Acesta permite monitorizarea utilizatorilor unici care ne viziteaza si cat de des o fac.

Alte cookie-uri ale tertelor parti

Pe unele pagini, tertii pot seta propriile cookie-uri anonime, in scopul de a urmari succesul unei aplicatii, sau pentru a customiza o aplicatie. Datorita modului de utilizare, acest site nu poate accesa aceste cookie-uri, la fel cum tertele parti nu pot accesa cookie-urile detinute de acest site.

Cookie-uri utilizate de prezentul site pot proveni de la:

Google Analytics

Site-ul foloseste cookie-uri Google Analytics pentru a colecta informatii despre modul in care vizitatorii utilizeaza acest site si pentru a detecta posibile probleme de navigare. Google Analytics stocheaza informatii despre paginile vizitate, durata de navigare pe site, modalitatea prin care a fost accesat site-ul precum si sectiunile accesate din cadrul paginilor. Nu sunt stocate informatii personale, prin urmare, aceste informatii nu pot fi folosite pentru identificarea utilizatorului.

Site-ul foloseste Google Analytics pentru a putea urmari daca site-ul intruneste cerintele utilizatorilor si pentru a prioritiza imbunatatirea proceselor derulate. Google ofera mai multe informatii despre cookie-uri in pagina de politica a confidentialitatii si politica cookie-urilor. De asemenea, Google, pune la dispozitie un “add-on” ce ofera posibilitatea renuntarii la Google Analytics indiferent de paginile accesate.

Daca doriti sa aflati mai multe informatii cu privire la modul in care Google foloseste si colecteaza aceste date, accesati link-ul privacy policy (Google privacy policy).

Ce tip de informatii sunt stocate si accesate prin intermediul cookie-urilor?

Cookie-urile pastreaza informatii intr-un fisier text de mici dimensiuni care permit unui website sa recunoasca un browser. Webserverul va recunoaste browserul pana cand cookie-ul expira sau este sters.

Cookie-ul stocheaza informatii importante care imbunatatesc experienta de navigare pe Internet (ex: setarile limbii in care se doreste accesarea unui site; pastrarea unui user logat in contul de webmail).

De ce sunt cookie-urile importante pentru Internet?

Cookie-urile reprezinta punctul central al functionarii eficiente a Internetului, ajutand la generarea unei experiente de navigare prietenoase si adaptata preferintelor si intereselor fiecarui utilizator. Refuzarea sau dezactivarea cookie-urilor poate face unele site-uri imposibil de folosit.

Refuzarea sau dezactivarea cookie-urilor nu inseamna ca nu veti mai primi publicitate online – ci doar ca aceasta nu va mai putea tine cont de preferintele si interesele dvs, evidentiate prin comportamentul de navigare.

Exemple de intrebuintari importante ale cookie-urilor (care nu necesita autentificarea unui utilizator prin intermediul unui cont):

  • Continut si servicii adaptate preferintelor utilizatorului – categorii de stiri, vreme, sport, harti, servicii publice si guvernamentale, site-uri de entertainment si servicii de travel.
  • Oferte adaptate pe interesele utilizatorilor – retinerea parolelor, preferintele de limba (Ex: afisarea rezultatelor cautarilor in limba Romana).
  • Retinerea filtrelor de protectie a copiilor privind continutul pe Internet (optiuni family mode, functii de safe search).
  • Limitarea frecventei de difuzare a reclamelor – limitarea numarului de afisari a unei reclame pentru un anumit utilizator pe un site.
  • Furnizarea de publicitate mai relevanta pentru utilizator.
  • Masurarea, optimizare si caracteristicile de analytics – cum ar fi confirmarea unui anumit nivel de trafic pe un website, ce tip de continut este vizualizat si modul cum un utilizator ajunge pe un website (ex prin motoare de cautare, direct, din alte website-uri etc). Website-urile deruleaza aceste analize a utilizarii lor pentru a imbunatati site-urile in beneficiul user-ilor.

Securitate si probleme legate de confidentialitate

Cookie-urile NU sunt virusi! Ele folosesc formate tip plain text. Nu sunt alcatuite din bucati de cod asa ca nu pot fi executate nici nu pot auto-rula. In consecinta, nu se pot duplica sau replica pe alte retele pentru a se rula sau replica din nou. Deoarece nu pot indeplini aceste functii, nu pot fi considerate virusi.

Cookie-urile pot fi totusi folosite pentru scopuri negative. Deoarece stocheaza informatii despre preferintele si istoricul de navigare al utilizatorilor, atat pe un anume site cat si pe mai multe alte siteuri, cookie-urile pot fi folosite ca o forma de Spyware. Multe produse anti-spyware sunt constiente de acest fapt si in mod constant marcheaza cookie-urile pentru a fi sterse in cadrul procedurilor de stergere/ scanare anti-virus/ anti-spyware.

In general browserele au integrate setari de confidentialitate care furnizeaza diferite nivele de acceptare a cookie-urilor, perioada de valabilitate si stergere automata dupa ce utilizatorul a vizitat un anumit site.

Alte aspecte de securitate legate de cookie-uri

Deoarece protectia identitatii este foarte valoroasa si reprezinta dreptul fiecarui utilizator de internet, este indicat sa se stie ce eventuale probleme pot crea cookie-urile. Pentru ca prin intermediul lor se transmit in mod constant in ambele sensuri informatii intre browser si website, daca un atacator sau persoana neautorizata intervine in parcursul de transmitere a datelor, informatiile continute de cookie pot fi interceptate. Desi foarte rar, acest lucru se poate intampla daca browserul se conecteaza la server folosind o retea necriptata (ex: o retea WiFi nesecurizata).

Alte atacuri bazate pe cookie implica setari gresite ale cookieurilor pe servere. Daca un website nu solicita browserului sa foloseasca doar canale criptate, atacatorii pot folosi aceasta vulnerabilitate pentru a pacali browserele in a trimite informatii prin intermediul canalelor nesecurizate. Atacatorii utilizeaza apoi informatiile in scopuri de a accesa neautorizat anumite site-uri. Este foarte important sa fiti atenti in alegerea metodei celei mai potrivite de protectie a informatiilor personale.

Sfaturi pentru o navigare sigura si responsabila, bazata pe cookies.

Datorita flexibilitatii lor si a faptului ca majoritatea dintre cele mai vizitate site-uri si cele mai mari folosesc cookie-uri, acestea sunt aproape inevitabile. Dezactivarea cookie-urilor nu va permite accesul utilizatorului pe site-urile cele mai raspandite si utilizate printre care Youtube, Gmail, Yahoo si altele.

Iata cateva sfaturi care va pot asigura sa navigati fara griji insa cu ajutorul cookie-urilor:

  • Particularizati-va setarile browserului in ceea ce priveste cookie-urile pentru a reflecta un nivel confortabil pentru voi al securitatii utilizarii cookie-urilor.
  • Daca nu va deranjeaza cookie-urile si sunteti singura persoana care utilizeaza computerul, puteti seta termene lungi de expirare pentru stocarea istoricului de navigare si al datelor personale de acces.
  • Daca impartiti accesul la calculator, puteti lua in considerare setarea browserului pentru a sterge datele individuale de navigare de fiecare data cand inchideti browserul. Aceasta este o varianta de a accesa site-urile care plaseaza cookie-uri si de a sterge orice informatie de vizitare la inchiderea sesiunii navigare.
  • Instalati-va si updatati-va constant aplicatii antispyware.

Multe dintre aplicatiile de detectare si prevenire a spyware-ului includ detectarea atacurilor pe site-uri. Astfel, impiedica browserul de la a accesa website-uri care ar putea sa exploateze vulnerabilitatile browserului sau sa descarce software periculos. Asigurati-va ca aveti browserul mereu updatat. Multe dintre atacurile bazate pe cookies se realizeaza exploatand punctele slabe ale versiunilor vechi ale browserelor.

Cookie-urile sunt pretutindeni si nu pot fi evitate daca doriti sa va bucurati de acces pe cele mai bune si ele mai mari site-uri de pe Internet – locale sau internationale. Cu o intelegere clara a modului lor de operare si a beneficiilor pe care le aduc, puteti lua masurile necesare de securitate astel incat sa puteti naviga cu incredere pe internet.

Cum pot opri cookie-urile?

Dezactivarea si refuzul de a primi cookie-uri pot face anumite site-uri impracticabile sau dificil de vizitat si folosit. De asemenea, refuzul de a accepta cookie-uri nu inseamna ca nu veti mai primi/ vedea publicitate online.

Este posibila setarea din browser pentru ca aceste cookie-uri sa nu mai fie acceptate sau poti seta browserul sa accepte cookie-uri de la un site anume. Dar, de exemplu, daca nu esti inregistat folosind cookie-urile, nu vei putea lasa comentarii.

Toate browserele moderne ofera posibilitatea de a schimba setarile cookie-urilor. Aceste setari se gasesc de regula in “optiuni” sau in meniul de “preferinte” al browserului tau.